Evo recepta za dagnje s plavim sirom, jednostavan i ukusan način da pripremite ovo ukusno jelo
Sastojci:
- 1 kg svježih dagnji
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
- 200 ml bijelog vina
- 150 g plavog sira / Bleu d'Auvergne
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice maslinovog ulja
- Peršin, sitno nasjeckan
- Sol i papar po ukusu
- Kriške kruha za serviranje
Upute:
-
Priprema dagnji: Očistite dagnje (uklonite brade i isperite ih pod hladnom vodom). Odbacite one koje su otvorene i ne zatvore se kada ih lagano kucnete.
-
Pirjanje luka i češnjaka: U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša (oko 5 minuta). Zatim dodajte češnjak i pirjajte još 1-2 minute.
-
Dodavanje vina i dagnji: Ulijte bijelo vino u lonac i pustite da prokuha. Dodajte dagnje, pokrijte poklopcem i kuhajte 5-7 minuta dok se sve dagnje ne otvore. Povremeno promiješajte. Dagnje koje se ne otvore nakon kuhanja odbacite.
-
Bleu d'Auvergne i vrhnje: Kad su dagnje kuhane, izvadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu, ostavljajući tekućinu u loncu. U tekućinu dodajte plavi sir i vrhnje, miješajući dok se sir ne otopi i umak ne postane gladak. Ako želite gušći umak, kuhajte još nekoliko minuta da se malo reducira.
-
Serviranje: Vratite dagnje u lonac s umakom i lagano ih promiješajte da se ravnomjerno premažu. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite odmah uz svježi kruh.
Dobar tek!